A Spar Budapest Maraton az egyik legnagyobb hazai szabadidősport-rendezvény, mely a hagyományoknak megfelelően idén is két napon át tartott. 81 országból több mint 30 ezren vettek részt a nagyszabású futóeseményen, de rengeteg kísérő és szurkoló követte az eseményeket az utak mentén is. A rekordszámú nevező ismét jó példa arra, hogy Magyarország sportnemzetből sportoló nemzetté válik.

A sportesemény szombaton vette kezdetét a rövidebb távokkal, így a 2,5-km-es EMMI Maratonka sulifutama, 5 km-es Minimaraton, 2,5 km-es gyaloglás, 600 m-es Családi Futás, a fogyatékossággal élők 400 m-es Esélyegyenlőségi futama, valamint a V4 Váltó 4x2 km-en várta a sportolni vágyókat.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Vasárnap a 10 és 30 km-es távon futókon kívül a 32. Spar Budapest Maraton egyéni indulói és a négyes váltók álltak rajthoz. Délelőtt fél 10-kor a Hősök teréről a mezőnyt dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár indította útjára.

A 42 km-es maratoni távot az Emberi Erőforrások Minisztériumának csapata, ahogy 2012 óta mindig, idén is parasportolókkal közösen, váltóban teljesítették. A minisztérium vezetői a versenyen való indulással biztatnak másokat is arra, hogy csatlakozzanak az EMMI minisztere és államtitkárai által elindított kezdeményezéshez, és a közös sportolással segítsük fogyatékos embertársainkat abban, hogy ők maguk is átélhessék a versenyzés és a sport nyújtotta örömöket.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Az EMMI két váltó csapattal indult, a csapatok tagjaiként többek között Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár váltották egymást a 42 kilométeres távon. A váltó parasportolói között futott többek között a paratriatlonban és parakerékpárban többszörös bajnok Lengyel Zsófia, a paralimpiai ezüstérmes kajakos, Suba Róbert és a többszörös para-tereptriatlon világbajnok Boronkay Péter is.

Az EMMI munkatársai és családtagjai közül a tavalyi évhez hasonlóan idén is mintegy 300-an vettek részt a versenyen.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)