Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára ma hivatalában fogadta Abdullah Alghamedit, a Szaúdi Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatóját, Nasser Aldeghaithert, a szaúdi Vízilabda Szövetség elnökét, Mohammed Alharbit, a szaúdi Súlyemelő Szövetség elnökét Adel Albattit, a szaúdi Labdarúgó Szövetség főtitkárát és a budapesti szaúdi nagykövetet, Mohammed Abdulhaddi Almatrafit.

Kép letöltéseFotó: EMMIA megbeszélésen a felek megvitatták a sportágazat aktuális kérdéseit, a fejlesztések lehetséges irányait, majd az államtitkár bemutatta, hogy a legutóbbi szaúdi-magyar tárgyalások óta milyen sikereket ért el a hazai sportpolitika kitűzött célrendszere tekintetében. Kiemelte, hogy a mindennapos testnevelés keretei között közel 1 millió 200 ezer gyermek mozog minden nap, hogy az igazolt sportolói létszám folyamatosan növekszik: a kiemelt sportágak esetében 66-, a látvány csapatsportágak esetében 72%-kal, valamint kitért a jelentős sportinfrastruktúra fejlesztő beruházásokra is.

Szabó Tünde a jövőbeni tervekről szólva hangsúlyozta, hogy most a sportegészségügy és az oktatás- továbbképzés területeire fókuszálnak az OSEI magas színvonalú körülményeinek megteremtésével, a Testnevelési Egyetem megújításával, illetve bővítésével, valamint a táplálék kiegészítőket bevizsgáló labor, az NSTI felállításával. Az államtitkár az idei év fontos projektjének nevezte továbbá a Nemzeti Információs Rendszer kialakítását és tesztüzemének elindítását.

A szaúdi küldöttség kifejezett érdekelődést mutatott a létesítmények építésével, fejlesztésével, azok gazdasági-, népegészségügyi-, szociális vonatkozásaival kapcsolatban.

A delegáció további együttműködési lehetőségek kidolgozását is szorgalmazta, akár az oktatás és képzés, akár az egyes sportágak tekintetében. Abdullah Alghamedi elismeréssel szólt a magyar sportolók kiváló teljesítményéről és reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosabbá váló sportkapcsolatok, konferenciák, csereprogramok, esetleges közös edzőtáborok is hozzájárulhatnak országa sporteredményeinek javulásához.

A sportért felelős államtitkár elmondta, 2017-ben hazánk 81 nemzetközi sportversenynek ad otthont, melyek közül példaként a Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot, a FINA Vizes világbajnokságot, az EYOF-ot és a Judo világbajnokságot említette.

A szaúdi sportvezetők hivatalos látogatásuk során többek között megtekintik a Duna Arénát és a Groupama Arénát is.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)