A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó keretében Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tárgyalt Slavica Đukić-Dejanović demográfiáért és népességpolitikáért felelős miniszter asszonnyal, Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszterrel, és Mladen Šarčević oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszterrel.

A péntek délelőtti találkozón szóba került, hogy mindkét országban a családok helyzete és támogatása a legfontosabb, emellett pedig fontos cél, hogy megfordítsák a negatív demográfiai folyamatokat.

Ennek kapcsán Slavica Đukić-Dejanović demográfiáért és népességpolitikáért felelős miniszter asszony elmondta, hogy hallottak a magyar családtámogatási intézkedésekről, amelyről szeretnének bővebb tájékoztatást kapni, hogy a magyar modell tapasztalatai alapján is hozhassanak intézkedéseket.

A találkozón Mladen Šarčević, oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszter érdeklődött a magyar felsőoktatásban működő kancellári rendszerről, amelyhez hasonlót kívánnak bevezetni Szerbiában is. A kétoldalú egyeztetésen Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszterrel beszéltek arról is, hogy Újvidék 2019-ben Európa ifjúsági fővárosa, majd 2021-ben Európa kulturális fővárosa lesz, ami nem csak a szerb, de az egész régió kulturális életére nagy hatással lesz.

Az egyeztetésen egyebek mellett szóba került a belgrádi Hunyadi szobor felállításának előrehaladása is.

(EMMI)