Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai államtitkára a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a projektre 986 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást használhatnak fel.

Az egészségben eltöltött évek számának növelése és az egészségmegőrzés területén a különböző "jó gyakorlatok" átültetése a célja annak programnak, amelyet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közösen valósít meg.

Rétvári Bence kifejtette, a program során azt szeretnék elérni, hogy az egészségügy, a megelőzés és az egészségmegőrzés területén javítsa az anyaországban és a határon túl élő magyarok egészségi állapotát, csökkentse a társadalmi egyenlőtlenségeket. A kormány mindig is úgy tekintett a Kárpát-medencére, mint egy egységes térre, ahol magyarok nem csak az országhatáron belül, hanem azon kívül is élnek - fogalmazott az államtitkár.

Ez a program egyebek között abban segít, hogy ne csak Magyarországon, hanem a határon túl élő magyarok esetében is növekedjen az egészségben eltöltött évek száma - emelte ki Rétvári Bence. Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt években is számos, az egészségre jó hatással bíró intézkedés született.

Ezek között említette, a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, az úgynevezett csipszadó bevezetését, a közétkeztetés megreformálását, illetve egyes védőoltások ingyenessé tételét. Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy harmincéves tapasztalatukat fogják a "terepen" hasznosítani. Hozzátette: szeretnének eljutni a határon túli hátrányos helyzetű településekre, ott egészségfelmérést, szűrővizsgálatokat végezni, vagy helyben tájékoztatást adni, de a laikus segítők képzését is vállalják.

Az ügyvezető alelnök úgy véli, ezzel a programmal több tízezer embert érnek el, hiszen úgy állították össze a programot, amely következtetésiből később cselekvési tervek készülhetnek. "A mi problémáink nagyon egyformák", legyenek azok társadalmi vagy egészségügyi gondok - fogalmazott Győri-Dani Lajos.

(MTI)