Magyarország Kormánya az üldözött keresztényeket megsegítő programjának keretében több mint egy millió eurót adományozott a keleti egyházak - elsősorban menekültek érdekében végzett - libanoni jószolgálati tevékenységeire. A támogatás szükségességét egyrészt a négy millió lakosú országban tartózkodó másfél millió háborús menekült, másrészt az egyre inkább kisebbségbe szoruló helyi keresztény közösség helyzete indokolja.

Azbej Tristan, az EMMI helyettes államtitkára október végén azért látogatott el az országba, hogy személyesen ismerkedhessen meg a menekült keresztény közösségek, valamint a magyar támogatást is közvetítve segítő egyházak képviselőivel. Látogatása alatt találkozott többek között Őboldogsága Beshara Butrosz Rai maronita és József Ignác Júnán szír katolikus pátriárkákkal és Mar Yostinos Boulos Safar szír ortodox érsekkel is. Az egyházi vezetők a találkozások során hálájukat fejezték ki a magyar támogatásokért.

A helyettes államtitkár megtekintette a Szent Severius szír ortodox tanintézmény Hungary Helps Program keretében felújított óvodai szárnyát, a magyar támogatással építés alatt álló Szent Pál otthont, amelyben menekült családok kapnak majd átmeneti szállást. Ellátogatott továbbá az efrémita nővérek charfet-i árvaházába, a bejrúti Béke Angyala Iskolába - amelyben iraki keresztény menekült gyermekek tanulhatnak.

Ezeket a közösségeket és intézményeket a magyar kormány elsősorban oktatási valamint lakhatási hozzájárulással támogatja. A látogatás zárásaként Azbej Tristan megtekintette a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Kasliki Szentlélek Egyetem (USEK) magyar nemzetközi fejlesztési támogatással induló templomrekonstrukciós programjának két helyszínét.

A támogatott keresztény közösségek képviselői a látogatás alatt kifejezték hálájukat a kapott segítségért, de hangsúlyozták, ennél is többet jelent nekik Magyarország kiállása mellettük, amely egyedülálló a keresztény kultúrájú nyugati országok között.

(EMMI)