Az Emberi Erősforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezetője, Azbej Tristan adta át a Balog Zoltán miniszter által aláírt együttműködési keretmegállapodást hétfőn.

A dokumentumot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről Prof. dr. Patyi András rektor látta el kézjegyével.

A most létrejött keretmegállapodást a „Szélsőségek, vallási szélsőségek Ludovika Kutatócsoport”, mint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon működő egység kezdeményezte.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Az NKE kutatói évek óta vizsgálják a vallási szélsőségek lélektanát, valamint azt, hogy az állami és egyházi vezetőknek és munkatársaiknak milyen lehetőségeik vannak a témában. A most aláírt dokumentumnak köszönhetően hivatalosan is találkozott a világban üldözött keresztények megsegítésére vonatkozó magyar kormányzati program, valamint az egyetem ez irányú kutatási szándéka.

Az EMMI és az NKE között létrejött megállapodásnak köszönhetően az egyetem oktatási és kutatási lehetőségei között ettől kezdve szerepel az üldözött keresztény közösségek a migrációban betöltött szerepükre, hagyományaikra és biztonsági helyzetükre vonatkozó szakterületek is.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Prof. dr. Patyi András rektor által aláírt keretmegállapodás értelmében a közös munka érinti elemzések és értékelések elkészítését, fórumok, konferenciák és workshop-ok szervezését, nemzetközi szerepvállalást, valamint közös fordítások és publikációk megjelentetését.

(EMMI)