A modernkori bevándorlás időszakában, a párizsi merényletekkel és a kölni szilveszteri eseményekkel az európai értékek és az európai életmód került támadás alá - hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken a vajdasági Zentán a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén.

Mint mondta, az európai kulturális értékekre büszkének kell lenni, meg kell védeni és minél inkább terjeszteni kell őket. "Nem kívánunk az életmódunkon változtatni, hiszen mi vagyunk azok, akiknek az életmódjához másoknak alkalmazkodniuk kell, azoknak, akik törvényes módon ide szeretnének jönni" - szögezte le.

Kép letöltéseFotó: Molnár Edvárd/MTI

Rétvári Bence kiemelte, "az a vezető, aki azt mondja, hogy mások miatt, akik idejönnek, akár törvénytelen módon is, ezt a kultúrát háttérbe kell szorítani, nem szabad előtérbe tolni, vissza kell vonni", az lebecsüli azt az emberi teljesítményt, ami Európát európaivá tette, és amelyik az európai kultúrkincset felhalmozta.

A politikus hangsúlyozta, hogy a kultúra alakítja ki az identitást, és az identitás maga az, ami közösséget tud teremteni. Megfogalmazása szerint a kultúra a legjobb befektetés bármely kormány számára, és felhívta a figyelmet mindazokra a délvidéki intézményekre és eseményekre, amelyek a magyar kormány támogatását élvezik.

A rendezvényen felolvasták Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének levelét, amelyben azt üzente a délvidéki magyarságnak: "Magyarországnak olyan kormánya van, amely érti az összetartozás fontosságát, és megtesz mindent azért, hogy megerősítse azokat a kisebb és nagyobb közösségeket, Schengenen és tengeren innen és túl, amelyekből a nemzet felépül. Ezért tettük lehetővé a kettős állampolgárság egyszerűsített megszerzését, és ezért indítunk kárpát-medencei ösztöndíjprogramot".

Kép letöltéseFotó: Molnár Edvárd/MTI

A szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke, Dudás Károly Magyar Örökség-díjas író emlékeztetett arra, hogy a vajdasági magyar közösség már több mint két évtizede ünnepli a magyar kultúra napját. Szerinte Kölcsey Ferenc Himnuszának ma is minden sora időszerű, és minden sora "rólunk és hozzánk szól".

A pénteki rendezvényen átadták a VMMSZ által alapított életmű- és pályadíjakat. Magyar Életfa Díjjal ismerték el Albert János nyugalmazott színművész, Balogh Pál művelődésszervező, Krizbai Hajnalka anyanyelvápoló és Szőke Anna népművelő munkásságát. A szövetség plakettjével jutalmazták a Cirkalom táncegyüttest, amely 2014-ben táncegyüttes kategóriában megnyerte a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyt. Plakettet kapott emellett a Juhász zenekar - amely a tehetségkutató idei, gyermekeknek rendezett változatában a deszki Borbolya csoportot kísérte -, valamint Szabó Magda kézműves, Széchenyi Jolán tanár és Takács József művelődésszervező. A VMMSZ aranyplakettjét a 70 éves nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületnek ítélték oda.

(MTI)