48 köznevelési intézmény idén először, 54 pedig már második alkalommal vehette át az Ökoiskola címet, 56 intézmény Örökös Ökoiskola lett. Az elismeréseket Prof. Dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, illetve László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át.

Magyarországon már 426 Örökös Ökoiskola és 571 Ökoiskola működik. A címekre olyan iskolák pályázhatnak, amelyek a fenntarthatóságra való nevelés érdekében elkötelezett és felelősségteljes pedagógiai munkát végeznek, illetve gondoskodnak arról, hogy tanulóik a környezetünk megóvása iránt elkötelezett felnőttekké váljanak.

Prof. Dr. Bódis József úgy fogalmazott, közös feladatunk, hogy Földünk jövőjét megóvjuk. Ebben az Ökoiskolák szerepe kulcsfontosságú. Az államtitkár hangsúlyozta, csapatmunkára van szükség, amely magában foglalja az egész nevelőtestület, valamint az intézményben dolgozó valamennyi munkatárs közös tevékenységét. Célunk az, hogy ne úgy adjuk át gyermekeinknek a Földet, ahogy kaptuk, hanem egy szebb, zöldebb és élhetőbb világként.

László Tibor Zoltán elmondta: az agrártárca kiemelten fontosnak tartja a környezeti nevelést és a szemléletformálást. Hozzátette: az Ökoiskolák az iskolafejlesztést úgy végzik, hogy minden fejlesztő lépés megtételekor különös figyelmet fordítanak a fenntarthatóság szempontjaira, éppen ezért ezekben az intézményekben a fenntarthatósági szemléletformálás és a globális felelősségvállalásra nevelés különösen hatékony módszerekkel történik.

Az Agrárminisztérium az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen működteti az Ökoiskola programot. Az elismerést 2005 óta minden évben pályázat útján lehet elnyerni.

(EMMI)