Palkovics László oktatási államtitkár szerint inkább politikai, mint szakmai anyag az ellenzék Oktatási minimum című programja - derül ki abból az interjúból, amelyet az államtitkár a Magyar Hírlapnak adott, és amely kedden jelent meg.

Palkovics László úgy vélte, a csomagba jelentős részben olyan javaslatok kerültek be, amelyeket a kormány már régen megcsinált vagy éppen folyamatban vannak.

Az államtitkár a dokumentum főbb pontjaira reagálva beszélt egyebek között a tanulók és a pedagógusok terheinek csökkentéséről, az iskolafelújításokról és a szegregáció elleni küzdelemről is, és kiállt a kormány jelenlegi törekvései mellett.

A nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban azt mondta, hogy folyik a korszerű változat megalapozása, és "ha rajtunk múlik, nem kell izgulni a NAT jövő szeptemberi bevezetése miatt".

A finanszírozással kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásra fordított kiadások - amelyeknek az Oktatási minimum szerint el kell érniük a mindenkori GDP hat százalékát - jelenleg a GDP 4,8 százalékát teszik ki, ami meghaladja a 4,5 százalékos európai átlagot.

(MTI)