A jelenlegi magas szintű szakmai önállóság a magyar felsőoktatás erőssége. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a BME szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.

A 2014-ben elfogadott „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégiai dokumentum pontosan rögzítette, hogy mely intézményi átalakításokat tervezte a kormány az optimálisan működő felsőoktatási rendszer megvalósítása érdekében. Ezek az átalakítások befejeződtek, a fenntartó jelen pillanatban nem tervez további átalakításokat, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.

Természetesen intézményi kezdeményezésre a fenntartó megvizsgálja a javasolt kérdéseket, és az intézmények véleményének megismerése után hoz döntést. Az Oktatásért Felelős Államtitkárság részére azonban egyik felsőoktatási intézmény – sem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), sem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) – sem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék. Amennyiben ilyen jellegű kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektől, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó előnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minőségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja.

(EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság)