Átadták a győri Széchenyi István Egyetem kilencmilliárd forintból felépült kollégiumát hétfőn. Az 1120 személyes épület építését a kormány hatmilliárd, a győri önkormányzat hárommilliárd forinttal támogatta - mondta az oktatási államtitkár a közmédiának nyilatkozva az átadás után.

Palkovics László kiemelte: a tavaly elfogadott, mintegy kétszázmilliárd forintos kollégiumstratégia első beruházása volt a győri diákotthon, amely a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon az olimpiai falu részét képezte. Az építést azonban nemcsak a sportesemény, hanem a növekvő hallgatói létszám is indokolta - mondta.

Hozzátette: a stratégiát átdolgozzák, mert Budapest nem rendez olimpiát, de ez nem érinti a keretösszeget, mert a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által kezdeményezett Jövőkép programnak is eleme.

A győri kampuszon létrehozott tízszintes, húszezer négyzetméteres kollégiumot tavaly április elején kezdték építeni. Az épületben 550 szoba van, több közösségi teret és egyetemi lelkészséget is kialakítottak.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba/MTI

Palkovics László az egyetem központi tanévnyitó ünnepségén azt hangoztatta: a kormány kutatási és ipari innovációs politikájának elsődleges célja, hogy a magasan hozzáadott értékű tevékenységek arányát növelje. Ezt a célt szolgálják a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központok a jövőben, ezek közül az első ilyen központ alapkövét Győrben tették le.

Hozzátette: kutatás-fejlesztés és innováció terén az Európai Unióban a 12. helyen áll Magyarország. A cél, hogy az évtized végére a kutatás-fejlesztésre szánt ráfordítás a bruttó hazai termék 1,8 százalékára növekedjen.

Palkovics László beszélt arról is, hogy a háromszáz éves hagyományokra visszatekintő felsőoktatási intézmény fontos erőforrása a hazai gazdaságnak és társadalomnak, mert részt vállal az üzleti szféra, a gazdasági és a helyi önkormányzati életben is.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba/MTI

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány jelenleg egy átfogó fejlesztési programot hajt végre, amelynek keretében számos felsőoktatási intézményben vannak beruházások.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere kiemelte: az egész ország számára hasznos fejlesztési irányokat tűzött ki maga elé a város, ilyen az egyetem erősítése is, amelyhez a kollégiumi férőhelyek bővítése is hozzájárul. Az új épület hosszú távú befektetés a jövőbe, ami a szakképzett munkaerő nevelését is segíti.

Földesi Péter rektor azt hangoztatta: jövőbe tekintő példát szeretnének mutatni, amely az ipar és a felsőoktatás közötti kétirányú tudástranszferen alapul. Olyan tantervi struktúrát szeretnének kialakítani, ahol a hallgatók sikerrel készülhetnek fel arra a technológiai jövőre, amelynek most még csak a szeleteit ismerjük.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba/MTI

A Széchenyi István Egyetemnek öt kollégiuma van, amelyek összesen 2864 személyesek. Ezek közül a legnagyobb a most átadott új kollégium.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)