Közös és vitathatatlan érdek, hogy az egyetemek és a piac között jelenleg tapasztalható űrt a felek betöltsék, mondta el Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által, második alkalommal megrendezett felsőoktatási kerekasztal megbeszélésén, ahol a főbb piaci szereplők mellett az agrár-felsőoktatási intézmények képviselőivel is tárgyalt.

Az oktatási államtitkár szerint az agráriumban az államnak és az egyetemeknek egyaránt van tennivalója. Ezek mellett fontos és hosszú távú feladat az agrárszakma presztízsének visszaállítása.

A találkozósorozatot az agrár-felsőoktatásban tapasztalható és az ágazat versenyképességét veszélyeztető képzési problémák indokolják. A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie, a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével, valamint jelentős kutatásfejlesztési tevékenység támogatásával.

A megbeszélésen a piaci résztvevők képviselői részéről elhangzott egy minden ágazatban létrehozott tudásközpont iránti igény, ahol világszínvonalú infrastruktúra áll a rendelkezésre. A felsőoktatási intézmények felé egyértelmű elvárás, hogy világszintű, specializálódott, költséghatékonyan létrehozott tudást adjanak a munkaerő piac majdani szereplői kezébe.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a versenyképes tudás átadásához a világpiaci trendeket és a különböző iparágakat első kézből ismerő oktatókra van szükség. A felsőoktatási intézmények vezetői is sürgették egyfajta konszenzus létrehozását, hiszen világos jelzés kell a munkaerő piac részéről azzal kapcsolatban, hogy a gazdaságnak milyen típusú szakemberekre van szüksége ahhoz, hogy 15 év múlva a világ élvonalába tartozzunk.

(EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárság)