A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi első fokú ítélete nem a tankönyvpiaci kiadványok fejlesztésének állami monopolizálása, hanem a tankönyvek iskolákba történő kiszállításának 2011 decemberében bevezetett és 2013-tól alkalmazott központosítása kapcsán született.

Az ezt megelőző gyakorlat szerint minden kiadó saját maga szállíttatta ki a tankönyveit, ezt követően a terjesztési feladatokat a KELLO látta el

Ez a rendszer mára egyértelműen bevált, valamennyi tankönyv egyszerre érkezik meg az iskolákba, átlátható módon és olcsóbban. Az, hogy egyes cégek ezzel nem jártak jól, valószínűsíthető, de a tanulók és a családok egyértelműen nyertesei az átalakításnak: a családok 2013-ban 7,23 Mrd Ft-ot költöttek tankönyvekre, 2018-ban pedig 1,5 Mrd Ft-ot, emellett a Kormány bevezette az ingyenes tankönyvellátási programot.

Ma már több mint 1 millió diák kap ingyen a tankönyvet, az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden tanuló, a 10. évfolyamtól pedig valamennyi rászoruló, úgy, mint a tartós beteg, sajátos nevelési igényű tanulók, illetve azok, akik 3 vagy több gyereket nevelő családban élnek. Az első fokú ítélet nem jogerős, a Kormány fellebbezni fog.

(EMMI)