Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára 2018. szeptember 3-án hivatalában fogadta Batzorig Batjargal mongol mezőgazdasági, élelmiszerügyi és könnyűipari minisztert.

A mongol tárcavezető kiválónak minősítette a két ország közötti kapcsolatokat.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Köszönetet mondott az oktatási területen Magyarország által nyújtott támogatásért, kiemelve a Stipendium Hungaricum program keretében biztosított képzési lehetőségeket, melyeket a mongol gazdaság szempontjából kulcsfontosságú területeket felügyelő mongol szaktárca is igyekszenek maximálisan kihasználni.

Magyarországon már több száz mongol hallgató élvezi az ösztöndíjprogram előnyeit. Mongol részről arra törekszenek, hogy növekedjen a magyar nyelvű szakokra érkező diákok aránya.

Szeretnék továbbá, hogy a két ország közötti gazdasági projektekhez igazodva emelkedjen az agrárterületet választó hallgatók száma.

Az EMMI nemzetközi államtitkára támogatandónak nevezte a mongol fél kéréseit, hangsúlyozva, azok összhangban állnak a program célkitűzéseivel. Rámutatott, leginkább a magyar nyelvű képzésre érkezők válhatnak országaink jövőbeni együttműködésének aktív és fontos szereplőivé.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A két fél megállapodott abban, hogy célkitűzéseiket a két ország közötti kormányközi vegyesbizottság soron következő ülésén is napirendre tűzik.

(EMMI)