Életének 87. évében elhunyt Schubert Éva színművész. A Kossuth-díjas, érdemes művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Schubert Éva Budapesten született 1931-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1955-ben szerzett diplomát, emellett elvégezte az ELTE magyar-történelem és esztétika szakát is.

Több mint öt évtizedet töltött a színpadon, ezalatt tíz évig a Vidám Színpad, több mint húsz évig a Vígszínház tagja volt. 1988-tól szabadúszó lett. Humora és drámai ereje főként jellemszerepekben érvényesült. Minden műfajban felejthetetlen alakítást nyújtott a drámától a vígjátékig.

Színpadi szerepein kívül játszott több tucat filmben (Egy pikoló világos, A vőlegény nyolckor érkezik, Butaságom története, Egy kicsit én... egy kicsit te), tévéfilmben (A fekete város, Abigél, Szomszédok), szinkronizált is (többek között ő volt a Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozatban Lukrécia macska hangja). Emellett darabokat fordított németből, franciából, angolból, tanított a Zeneakadémián és Gór Nagy Mária Színitanodájában is, valamint rendezett is.

Művészi munkásságát 1984-ben érdemes művészi címmel, 2001-ben m a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2008-ban a 39. Magyar Filmszemle életműdíjával, 2013-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben Schubert Évát saját halottjának tekinti.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)