Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára közösen avatta fel március 15-én, Kápolnásnyéken, a Dabasi Halász-kastély kertjében felállított Petőfi-szobrot.

„Az identitásunk és a kultúránk az az erő, amely összetart minket, magyarokat. Ezért fontos, hogy figyelmünket az értékeink felé fordítsuk. Nemzeti ünnepeink, mint a március 15-ei is tanúskodnak összetartozásunkról, a márciusi ifjak öröksége pedig a valódi értékek mellett való kiállást jelenti a számunkra. Dacoltak ugyanis a korszellemmel, szembementek a korabeli iránymutatásokkal, de kitartottak elveik mellett. Ez a felfogás a mai generáció számára is példa.” – Mondta Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásának ünnepélyes leleplezése előtt.

„Klebelsberg Kunó szobra után a kultúra és a szabadság szép együttműködésének szimbólumaként most Petőfi Sándornak állít emléket a közösség.” – Utalt arra, hogy a kápolnásnyéki kastély felújításán dolgozó Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány tavaly ősszel Klebelsberg Kunónak állíttatott mellszobrot ugyanezen a helyen.

„Petőfi ma is irányt mutat nekünk: hősi helytállásával, a magyarsághoz való ragaszkodásával és azzal, hogy ki kell állnunk értékeink mellett. Bárhol is éljünk a nagyvilágban, 1848–49 öröksége mindig velünk lesz. A közösségben megélt értékőrzés és -teremtés az egyetlen lehetőség arra, hogy ne fújjanak el olyan viharok szelei, amelyek 18948–49-ben tomboltak, és tombolnak sajnos ma is. Ha az értékeinkhez ragaszkodunk, erősek vagyunk közösségként.” – Tette hozzá a kultúráért felelős államtitkár, aki beszéde után L. Simon László és Dr. Kazai Viktor, az alapítvány kuratóriumának elnöke társaságában leplezte le Pető Hunor új Petőfi-szobrát.

(EMMI- Kultúráért Felelős Államtitkárság)