Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Boil Banov, a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere 2018. március 2-án Szófiában aláírta a Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma között 2018-2020-ra vonatkozó kulturális együttműködési megállapodást.

A munkaterv alapján lebonyolítandó cserelátogatásokra alkotók, szakértők, kulturális és tudományos szakemberek kölcsönös találkozóira a felek évente 10-10 napos keretet állapítanak meg, támogatják a közvetlen együttműködést valamennyi művészeti területen. Elősegítik művészek, szakemberek és megfigyelők részvételét az országaikban szervezett fontosabb rendezvényeken, nemzetközi fesztiválokon, versenyeken, bátorítják a közvetlen együttműködést országaik kulturális és művészeti intézményei, alkotóművészei és művészeti szakemberei szakmai egyesületei, szervezetei és szövetségei között, azok közvetlen megállapodása alapján.

A két fél továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít az egymás fővárosában működő kulturális intézetek tevékenységére a budapesti Bolgár Kulturális Intézet és a szófiai Magyar Kulturális Intézet státusáról és tevékenységéről szóló kormányközi megállapodás alapján. A kulturális intézetek fenntartásához, működéséhez maximális segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy az intézetek a lehető legkedvezőbb jogi, szervezeti és pénzügyi feltételek között folytathassák kultúraközvetítő tevékenységüket.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)