2018. július 2-án, hétfőn koradélután Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) állami kitüntetésben részesítette Jia Wang kínai művészettörténészt, egyetemi docenst és kurátort.

Jia Wang tudományos és művészeti ismeretei több területre is kiterjednek: a zene, a képzőművészetek, a média és a divat területén végzett kutatásai különleges látásmódot adnak számára, mely szerint az összes művészeti forma és kifejezésmód szervesen kapcsolódik egymáshoz.

Jia Wang az elmúlt években több olyan kiállítást szervezett Kínában és Magyarországon, amelyek a két ország kulturális kapcsolatait erősítették. 2016-ban a Magyar rapszódia - Liszt Ferenc romantikája című, a Pekingi Képzőművészeti Akadémián általa társszervezett kiállítás fontos kulturális esemény volt. Kurátori tevékenysége mellett tudományos és konferencia-előadásaiban mutatja be és népszerűsíti az európai és a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjait és munkásságukat.

Fekete Péter kulturális államtitkár méltatásában kiemelte, hogy "a magyar és a kínai képzőművészet jeles alkotásainak és meghatározó értékeinek megismertetése a másik nemzettel, az értékcsere megtervezése és megszervezése" elismeréséül adja át rangos állami elismerést.

Jia Wang köszönőbeszédében hangsúlyozta a két ország kulturális kapcsolatainak fontosságát és azokat a feladatokat, amelyek még előttünk vannak, hogy mélyebben és jobban megismerjük egymás kultúráját és a kultúrán keresztül egymást is.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)