Életének 80. évében elhunyt Hencze Tamás festőművész, grafikus. A Kossuth-díjas alkotót, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagját az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjává nyilvánítja

Hencze Tamás 1938-ban, Szekszárdon született. Kirakatrendezőnek tanult, majd dekoratőrként és reklámgrafikusként dolgozott. 1960-tól a Zuglói Kör tagja volt. 1961-ben kijutott Párizsba, ahol a neoavantgárd képzőművészeti stílusok mély benyomást tettek rá. Az Iparterv I-II. (1968-69) kiállításain op-art stílushoz közelítő képeivel szerepelt.

Az 1960-as évek közepén színes és szürke gesztusfestészettel kísérletezett, majd megtalálta sajátos képtípusait. A vásznakra négyzetháló elrendezésben sokfokozatú árnyékkal kísért, elmosódó szélű foltokat vitt fel szórópisztollyal, gumihengerrel. Munkái az op-art stílussal mutatnak hasonlóságot.

Az 1970-es évek elején a konceptuális művészet volt rá hatással, szitanyomatokat, land art vázlatokat alkotott. Emellett akciózott is: vásznakat égetett el, ebből diasorozatot készített.

Folyamatosan foglalkoztatta a festészet határainak feszegetése, újraértelmezése. Az 1980-as évek végére alakult ki sajátos festési nyelvezete: gumihengerrel és takarással egyenletes színt és tónust ért el, majd a forma közepétől a széle felé haladva sötétebb tónusokkal illuzórikus térhatást keltett. Ekkor festette háromszög alakú piramis és trapéz képeit formázott vásznakra.

Számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt itthon és külföldön. 1980-ban részt vett a Velencei Biennálé magyar pavilonjának tervezésében. Egyéni tárlattal 2004-ben szerepelt a KOGART Házban.

2004 óta volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Munkásságát többek között Pannónia Biennálé díjjal (1969), érdemes művész kitüntetéssel (1989) és Kossuth-díjjal (2004) is elismerték.

Az elhunytat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjává nyilvánítja.

(EMMI)