Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága megrendülten búcsúzik a 81 évesen elhunyt Devich Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, kiváló művésztől, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusától, az 1957-ben alakult Bartók Vonósnégyes alapító tagjától.

Devich Sándor az Állami Hangversenyzenekar, a Magyar Kamarazenekar és a Komlós- majd a Bartók Vonósnégyes tagjaként számos hazai és külföldi koncerten játszott. A Bartók-kvartett a nagy nemzetközi fesztiválok visszatérő vendége volt; munkásságuk különösen fontos fejezete Beethoven és Bartók összes vonósnégyesének, valamint Brahms vonósokat foglalkoztató kamarazenéjének gyűjteményes hangfelvétele.

1981-től Devich Sándor életében a tanítás került előtérbe: a Zeneakadémia tanára lett, emellett 1983-tól csaknem tíz éven át a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője volt. 1985-ben könyvet jelentetett meg a vonósnégyes műfajáról, miközben számos kurzust tartott.

Devich Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Halála pótolhatatlan veszteség a magyar zenei élet számára.

(EMMI; Kultúráért Felelős Államtitkárság)