Aktív gyűjtemények (Active Collections) címmel rendeznek múzeumi konferenciát pénteken és szombaton a Magyar Nemzeti Galériában a Visegrádi Csoport (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) magyar elnökségének programsorozata keretében.

A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria által szervezett nemzetközi tanácskozás központi témája a múzeumi gyűjteményekhez való szélesebb körű hozzáférés, a gyűjteményi mobilitás - emlékeztetett a konferencia pénteki napján elmondott köszöntőjében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára.

Mint hangsúlyozta, a tanácskozás a magyar V4-es elnökség kiemelt programja, melyre számos európai országból érkeztek a kulturális örökség kutatása, gyűjtése és megőrzése iránt elhivatott, kormányzati, múzeumi és tudományos szakemberek.

Krucsainé Herter Anikó felidézte, hogy a Visegrádi Négyek országai által 1991-ben aláírt nyilatkozat jelentős teret szentel a kultúrának, és az együttműködés alapjaként hivatkozik a kulturális és szellemi örökség, a vallási hagyományok közös gyökereire. "Országaink kultúráinak jobb megismerésében és közös európai örökségünk közkinccsé tételében a múzeumok kiemelkedő szerepet töltenek be" - mutatott rá.

A helyettes államtitkár hozzátette: a konferencia célkitűzése összhangban áll a tárcának a kulturális alapellátás kiterjesztését, így a múzeumi gyűjteményekhez való szélesebb hozzáférést biztosító programjával.

Szücs György, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese hozzátette: a konferencia és az ahhoz csatlakozó műhelymunka olyan témákat vizsgál, mint a gyűjteményi menedzsment, a szerzeményezés jogi háttere és stratégiai tervezés szükségessége, a gyűjteményből való kikerülés kényes problémája, a digitális technikák alkalmazása vagy az utazó kiállítások szervezése.

Az előadók névsorában olyan szakértők szerepelnek, mint Dusan Buran, a Szlovák Nemzeti Galéria kurátora, a szlovákiai ICOM elnöke; Dorota Folga-Januszewska, a lengyelországi ICOM elnöke és a Muzeum Palacu Króla Jana III w Wilanowie igazgató-helyettese; Magda Nemcová, a cseh kultusztárca kulturális javak védelmére létrehozott főosztályának vezetője; Peter van Mensch, az amszterdami Reinwardt Academy professzora; Susanna Pettersson, a Finn Nemzeti Galéria igazgatója, valamint Hillary Bauer, a brit kultuszminisztérium kulturális javakkal foglalkozó szervezeti egységének volt vezetője.

(MTI)