Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntött az új Filmszakmai Bizottság összetételéről. A bizottság öttagú, mandátuma három évre szól, feladata a filmek „art” kategóriába való besorolásáról szóló döntések meghozatala lesz.

A Filmszakmai Bizottság tagjait Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyílt pályázati eljárást követően nevezte ki. Feladatuk az „art” minősítést kérelmező filmek megtekintése, és azok „art” minősítésére vonatkozó javaslat elkészítése lesz.

A bizottsági tagságra való pályázat feltétele volt, hogy a jelentkező filmművészeti, filmtudományi vagy mozgóképtanári végzettséggel, illetve gyakorlattal rendelkezzen.

A felhívásra összesen 10 pályázat érkezett. A miniszteri döntés értelmében a Filmszakmai Bizottság tagságára a következő szakemberek kapnak felkérést: Buglya Zsófia esztéta, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója, Czirják Pál filmtörténész, a MANDA munkatársa; Farkas György rendező, operatőr; Kozma Krisztina filmkritikus; Szilágyi Andor forgatókönyvíró, rendező.

A felkérés a megbízási szerződés aláírásától számított három évig tart.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)