Idén is 370 millió forintra pályázhattak önkormányzatok az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programja keretében.

A Kubinyi Ágoston múzeumszakmai fejlesztései programot idén 14. alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújulását elősegítő modellprogram 2013 óta kitüntetett figyelmet szentel a kisebb intézményeknek, a közérdekű muzeális gyűjteményeknek és kiállítóhelyeknek, köztük a tájházaknak. Az idei fő támogatási cél az állandó kiállítások felújítása vagy létrehozása, a kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekkel.

Kép letöltéseFotó: Papp Eszter

2012 óta a támogatás folyamatosan emelkedett. 2015-től évente 370 millió Ft a feladatra fordítható keret, a forrás a 2018. évi költségvetésben is rendelkezésre áll. A program indítása óta eddig több mint 4 milliárd forintból 545 pályázat nyert támogatást.

Kép letöltéseFotó: Papp Eszter

Idén a korábbi évek gyakorlata szerint két különböző konstrukcióra lehetett pályázni: a múzeumi szakmai besorolású intézményeknek 270 millió Ft, a közérdekű muzeális kiállítóhelyeknek, gyűjteményeknek 100 millió Ft keretösszegre. Ezekre összesen 115 önkormányzattól 117 pályázat érkezett, közülük 97 nyert támogatást.

A döntési lista itt érhető el.

(EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság)