A pedagógusok önértékeléséről és a tanfelügyelettel összefüggő adminisztrációs terhek mérsékléséről egyeztetett csütörtökön szakmai szervezetekkel a köznevelési államtitkárság Budapesten.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár sajtótájékoztatón elmondta: a pedagógusszervezetekkel korábban megkezdett egyeztetések folytatódtak. Csütörtökön a Nemzeti Pedagógus Kar, a Közoktatási Szakértők Országos Egyesülete és az iskolaigazgatók képviselőivel ültek tárgyalóasztalhoz.

Tájékoztatása szerint a megbeszélésen elsősorban a pedagógusok minősítéséről, a tanfelügyeletről és az önértékelésről volt szó. Utóbbival összefüggésben megerősítették azt a szándékot, hogy az önértékelés ne kétévente, hanem ötévente történjen majd meg.

Napirendre került a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése, és előreléptek a tanfelügyelettel összefüggő adminisztráció mérséklését illetően is - közölte a helyettes államtitkár.

Kitért arra, hogy a múlt héten is zajlottak tárgyalások és most kedden is egyeztettek. Két nappal ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezetével, a szakképzési intézményeket képviselő szakszervezettel és a vezetői érdekképviselettel tárgyaltak.

Az a cél, hogy a későbbiekben is folyamatosan egyeztessenek a pedagógusokkal, a köznevelés fejlesztését, az esetlegesen felmerülő kérdéseket velük közösen szeretnék megoldani - mondta Sipos Imre.

A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva közölte: a tárgyaláson a részt vevő szakmai szervezetek nyitottak voltak, ahogy az államtitkárság is nyitott a felmerülő kérdésekre.

Kiemelte, a köznevelés elsősorban a diákokról és a gyermekekről szól, mindenkinek az az érdeke, hogy jó iskolákban és jó körülmények között tanulhassanak a diákok.

(MTI)