Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára ünnepi beszédet mondott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös díjátadó gálaesten.

A forradalom évfordulóján a közigazgatási államtitkár hangsúlyozta az ünnep jelentőségét, amely minden magyar, következésképpen az egész magyar nemzet számára egyaránt fontos. „1848/49 története a legszebb példája annak, hogy egy nemzet micsoda teljesítményre képes, ha vannak kiváló jellemű tagjai, akik nemcsak meg tudják fogalmazni a közösség valós céljait, de elöl is járnak ezeknek a céloknak az elérésében.” – mondta a közigazgatási államtitkár. Beszédében hangsúlyozta az egyéni felelősségérzetet is, hogy jól dönteni a személyes felelősség érzése nélkül nem lehet. „A személyes felelősség hiányában ugyanis, könnyen azt gondolhatjuk, hogy semmi sem rajtunk múlik. Könnyen azt gondolhatjuk, hogy az, amit megtehetünk, jelentéktelen, elhanyagolható, hiszen nem mi irányítjuk a sorsunkat.”

Végezetül dr. Lengyel Györgyi kiemelte, hogy „1848/49 példája éppen azt mutatja, hogy az ember szabad és felelős erkölcsi cselekvő: szabad akarat nélkül nincs történelem, nincs múlt, de nincs jelen sem és nincs jövő. Szabad akarat és személyes felelősségvállalás nélkül nincs nemzet és nincs ország.”

(szegedma.hu / EMMI Közigazgatási Államtitkárság)