A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány szervezésében idén is megrendezik a Keleti Nyitás műfordítói és országismereti tábort. A megnyitón részt vett Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője meghívására Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár asszony köszöntötte a tábor résztvevőit, vendégeit.

Közigazgatási Államtitkár Asszony a megnyitó ünnepségen tartott beszédében hangsúlyozta: a kultúra a nép, a nemzet legfőbb éltető ereje, a nemzet lelke. A kultúra nem függ sem tértől, sem időtől, nem kötik külső erők, kényszerek, felette áll az élet fizikai törvényeinek.

A műfordítói és országismereti tábor fő célja, hogy a nemzeteket összefűző barátságokat elmélyítsék. Az egy hetes tábor kitűnő alkalmat kínál arra, hogy egymás kultúrájának, nyelvének tanulmányozásával a résztvevők közel kerüljenek egymás lelkéhez is.

Dr. Lengyel Györgyi államtitkár asszony kiemelte, hogy a jó műfordítás titka is ebben rejlik, hiszen elmélyülni egy más nyelven íródott irodalmi alkotásban, és azt sikerrel átültetni a sajátunkra, széles körű tájékozottságot, alapos tudást, messzemenő ismereteket feltételez a másikról, a tőlünk különböző népről, nemzetről.

A tábor ideje alatt a résztvevőket fordítási gyakorlatok mellett táncház, filmvetítés, színi előadás és számos színes program várja. A rendezvényen részt vett Őexc. Khainouski Aliaksandr belarusz nagykövet úr is.

(EMMI)