Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntőbeszédet mondott a Szentegyházi Gyermekfilharmónia ünnepi hangversenyén a budavári Mátyás-templomban.

A tárca államtitkára beszédében emlékeztetett, hogy az együttes az elmúlt három évtizedben példátlan módon ápolta és öregbítette a székely-magyar kultúrát, tradíciót és népzenét a Kárpát-medencében valamint külföldön egyaránt.

Latorcai Csaba kiemelte, hogy Magyarország Kormánya kiemelten fontosnak tartja nemzeti értékeink megőrzését, kultúránk és anyanyelvünk ápolását határainkon innen és túl.

Rendkívüli örökségként tekint a magyar Kormány a Gyermekfilharmónia elmúlt évtizedekben végzett alázatos, a magyar tradíció és értékek megmentéséért és a nyilvános megismertetéséért tett tevékenységére. Ezért is tartottuk szükségesnek, hogy a Magyar Állam támogatásának keretében, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia képviselje a székelységet és a Kárpát-medencei magyarságot Kanadában, az ország megalakulásának 150. évfordulója tiszteletére szervezett eseményen.

Soha nem látott mértékben növeltük a támogatási forrásokat a határon túli kultúrát illetően, a tavalyi esztendőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma 10 millió forintos keretösszegű pályázatot hirdetett a nemzeti összetartozás, a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítésére, továbbá a határon túli magyar képző- és fotóművészetek bemutatására és megismertetésére. A tárca sikeres dotációjának köszönhetően, több külhoni egyesület, irodalmi folyóirat, kulturális intézet nyert minimum 300 ezer, maximum 1 millió forint összegű támogatást a magyar művészeti értékek megőrzésére és népszerűsítésére. – Hangsúlyozta zárszavában a közigazgatási államtitkár.

(EMMI)