Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, helyi mártírjaira emlékeztek 2017. október 23-án Karcagon. Az ünnepi megemlékezésen részt vett Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Az államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, 1956 történetének, eseményeinek jobb megértéséhez arra van szükség, hogy minél többet lássunk belőle és pontosan úgy, ahogy azt az életüket sem féltő magyarok megélték. 1956 igazságán az idő nem változtat semmit. 1956-tal kapcsolatban nincs mit újragondolni, nem kell az utókor szemével átértékelni a történteket.

1956 forradalma olyan kegyelmi pillanat volt, amikor a világ körvonalai kiélesedtek, egyértelmű lett, mi a jó és mi a rossz, és ezt tekintet nélkül a következményekre nyíltan ki is mondták.

Dr. Lengyel Györgyi beszédében megemlékezett a karcagi ’56-os hősökről, a karcagi gimnazistákról, a forradalom mártírjairól. Kiemelte, hogy 1956 őszén a barikádoknak két oldala volt, melyet nem egy utca, hanem világok választották el egymástól. Közöttük nem volt, mert nem lehetett átjárás. A barikád egyik oldalán a frissen visszaszerzett szabadságért harcoltak, és nem törődtek a saját életükkel, ezzel szemben, a túloldalon az éppen elveszített hatalomért küzdöttek, és a saját életüket mentették.

A közigazgatási államtitkár hangsúlyozta, hogy a múlt tisztelete, az emlékezet és a történelem szorosan összetartozó dolgok. A történelem annak ellenére, hogy a múltról szól, a sorsa itt, a jelenben dől el. Ebben a mindenkori utódoknak nagy felelőssége van, hiszen közbülső láncszemek a már nem élők és a még meg nem születettek között. Ennek felismeréséből és elfogadásából épül az a sorsközösség, amit így nevezünk: nemzet.

Az ünnepségen Dr. Lengyel Györgyi a hősökre emlékezve koszorút helyezett el az 1956-os forradalom karcagi emléktáblájánál.

(EMMI)