A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatójának meghívására Dr. Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára adta át a Szentendrei Régi Művésztelepen felépült 4 lakásos vendégházat.

Dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Művésztelep újjászületése és működése bizonyítja, hogy a jó gazda gondossága, őszinte, tiszta szándék és rátermettség kell ahhoz, hogy jól működjenek a dolgok. A Magyar Állam támogatásával 2013-ban megújult a Szentendrei Régi Művésztelep 10 műterme, most felépült a vendégház is.

Kép letöltéseFotó: Csákvári Zsigmond

Az államtitkár megemlékezett a forradalom és szabadságharc 170 esztendővel ezelőtti eseményeiről is. A március 15-ét követő napokban a szabad és független Magyarország megvalósítása, talpra állítása volt a cél. Ma sincsen ez másként: a szabadság és a függetlenség szorosan összetartozó dolgok a mi életünkben is. Hiszen, a belső szabadság – az alkotás szabadsága is - csak ott valódi, ahol nem sérül a külső függetlenség.

Nekünk, kárpát-medencei magyaroknak nemcsak a múltunk közös, de a jelenünk és a jövőnk is az. A Művésztelep új vendégháza otthon lehet az otthonban, ház a hazában: a kortárs művészek háza az összmagyarság szülőhazájában.

Kép letöltéseFotó: Csákvári Zsigmond

A nemzeti színű szalag átvágását követően a vendégek megtekintették az épületegyüttest.

Az ünnepséget követően került sor az Élet-jelek című kiállítás megnyitójára, mely Veres Ágota és Bulecza Gábriel kárpátaljai festőművészek mintegy 30 alkotását mutatja be. A tárlat 2018. április 15-ig tekinthető meg a Szentendrei Régi Művésztelep Galériájában.

(EMMI)