Versenyképes tudást és hazafiasságot kell adni a felnövekvő nemzedékeknek - hangsúlyozta egy csütörtöki budapesti fórumon Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Aki az egész világon mindenütt otthon van, a sehova nem tartozik - jelentette ki a Pesterzsébeti Polgári Esték rendezvényén, megjegyezve, hogy negyedszázadon keresztül Magyarország volt a térség egyetlen olyan volt kommunista állama, ahol a hit- és az erkölcstan nem kapott helyet az oktatásban.

Kép letöltéseA szocialista kormányok idején több száz vidéki kisiskolát zártak be Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A miniszter kifejtette: a magyar felsőoktatás mára anyagilag pluszba került, a tartozásoknál nagyobbak a megtakarítások, "most jön a minőségi munka, a tartalmi munka", mondta a tanárképzés fejlesztéséről.

Megjegyezte: az utóbbi három esztendőben pedagógusbér-emelésre fordított 234 milliárd forint egyik eredménye az, hogy vannak már olyanok, akik a felsőoktatásból középiskolai tanárnak mennek a magasabb jövedelem miatt.

A szocialista kormányok idején több száz vidéki kisiskolát zártak be, és e pedagógusok bére késhetett, ma már csak azokban az intézményekben fejezik be az oktatást, amelyekre a helyiek nem tartanak igényt - jegyezte meg.

Kép letöltéseErős ország nélkül Magyarország hangja a migránsválság során feleannyit nem ért volna Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Mint mondta, a 21. században ugyanazért többet kell dolgozni, mint korábban, ez pedig több tanulást, jobb teljesítményt és színvonalemelést jelent; ebben a rendszerben a pedagógus feladata az, hogy "úgy adja át a tudást, hogy kedvet ébresszen a még többre".

Balog Zoltán hangsúlyozta: az a cél, hogy legyenek erősebbek a családok és a helyi közösségek, ezen keresztül pedig maga az ország. Hozzátette: stabil gazdaság és erős ország nélkül Magyarország hangja a migránsválság során "feleannyit nem ért volna", mint így, hiszen egy adóságban fuldokló országgal "könnyebben lehet szórakozni".

Kép letöltéseAz államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját közösségét Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A migrációról szólva a miniszter kiemelte, segítőkésznek kell lennünk, de legalább ilyen erős "az államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját közösségét", eldöntve ennek során azt is, milyen feladatokat tud felvállalni, és melyeket nem. Mindenkinek a vallását tiszteletben tartjuk, de ezt várjuk el másoktól - jelentette ki, hozzátéve, "a legfontosabb eldönteni, hogy mit kell tolerálni, és mit nem szabad tolerálni".

Mintegy kétszáz főnyi hallgatósága előtt a miniszter arról beszélt: Európától azt várják, hogy tegyen rendet a Közel-Keleten, és így az ott élők szülőföldjükön maradhassanak, ehhez pedig helyben kell majd segítséget nyújtani.

(MTI)