Szekeres Pál január 15-től miniszteri biztosként segíti a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos kormányzati intézkedések végrehajtásának koordinációját, ezen belül ellátja az intézményi kiváltás végrehajtásának felügyeletét.

A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsa, társadalmi integrációjukat elősegítse, támogassa. Fontos, hogy a fogyatékos emberek aktív, látható, egyenrangú állampolgárai legyenek a magyar társadalomnak.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése az intézményi férőhely kiváltási program, amelynek célja, hogy az uniformizált szolgáltatások, nagy létszámú intézmények helyett egy élhetőbb, családiasabb környezetben éljenek a fogyatékos embereknek, elérhetőek legyenek számukra a közszolgáltatások, a képzési- és munkalehetőségek.

A kiváltás első, 6 milliárd forintos forrású köre eredményes volt, 2016 elejéig 600 ember hagyhatott el nagy szociális intézményt. A nemrég indult második körben, 22 milliárd forintból további 2500 fogyatékos ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége 2019 elejéig, majd 2023 végéig további 7500 ember költözhet ki 55 milliárd forintból. A program megvalósítását segíti a kiváltási programot kísérő, 2,5 milliárd forintos Társ projekt, melyben a szakemberek egy szakmai műhelyben kísérik figyelemmel és támogatják az egész kiváltási folyamatot.

(EMMI)