Felavatták Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakjának szobrát a Regensburgi Egyetemi Kórházban.

Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere avató beszédében azt mondta, hogy Semmelweis Ignác felfedezésével emberi életek milliót mentette meg.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Semmelweis Ignác sorsában szellemtörténetileg felismerhető az emberiség értékeinek a hordozása, és a magyar múlt hagyományainak a megőrzése – tette hozzá.

A tárcavezetője elmondta, hogy Semmelweis motivációi között az emberi élet feltétlen tisztelete, az emberi élet megóvása, megmentése állt és a rendelkezésére álló eszközökkel és módon küzdött érte.

Dr. Kásler Miklós méltatta Semmelweis Ignác felfedezéseinek jelentőségét és azt a logikai folyamatot, amivel elméletéig eljutott.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter kiemelte, hogy Semmelweis emlékét az egész világ megőrizte és egy olyan példakép a világ számára, akinek az emlékét kötelességünk megőrizni.

Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány valószínűleg legismertebb alakja, aki világon elsőként statisztikai adatok és saját tudományos kutatásai, megfigyelései alapján felfedezte, hogy a gyermekágyi láz nem járvány, hanem az orvosok által terjesztett fertőzés. 1954-ben Sebész Világszövetség chicagói székházában a halhatatlanok márványcsarnokában helyezte el Semmelweis szobrát.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)