Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere köszöntőt mondott a Nemzeti Onkológiai Intézetek igazgatóinak találkozóján (National Cancer Institute Directors Meeting).

A francia székhelyű International Prevention Research Institute, amelynek vezetője az európai onkológia egyik vezető személyisége, professzor dr. Peter Boyle, évente tart találkozót, mindig egy kiválasztott témakörre fókuszálva a rákmegelőzés és gyógyítás, valamint a kutatás területéről.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Az idén kiemelt figyelmet fordítottak a távol-keleti országokra, így előadások hangzottak el a vietnámi, laoszi, kambodzsai és indokínai rákhelyzetről is. A magyar Országos Onkológiai Intézet professzorának előadásában pedig a melanoma malignum nevű rosszindulatú bőrbetegség gyógyításának helyzetéről tájékozódhattak a résztvevők.

Prof. dr. Kásler Miklós köszönetet mondott, hogy 13. alkalommal kerülhet megrendezésre a konferencia, ahol a legkülönbözőbb, az onkológiával kapcsolatos kutatási eredményekről számolnak be az intézetvezetők. A miniszter hangsúlyozta, hogy az orvoslás, azon belül pedig az onkológia, talán a legösszetettebb a tudományágak között, hiszen az egyik legbonyolultabb lény, az ember talán legbonyolultabb betegségcsoportját vizsgálja. Az éves lyoni konferencia azért is fontos, mert minden világrész képviselteti magát, így megismerhetjük, hogyan gondolkoznak a betegségről és a rákkutatásról az egyes kontinenseken, és ami talán még fontosabb, tapasztalatokat szerezhetünk a prevenciós eljárásokról.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Magyar szempontból kiemelkedő esemény volt, hogy prof. dr. Kásler Miklós együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá prof. Peter Boyle-lal, amely az IPRI (International Prevention Research Institute: Nemzetközi Intézet a Megelőzés-Kutatására) és az Országos Onkológiai Intézet között 2016 óta kialakult kapcsolatok kiterjesztése, és lehetőséget nyújt – a rákmegelőzés, diagnosztika, kezelés, rehabilitáció és kutatás területén túl – további közös aktivitásokra, illetve a népegészségügy fejlesztésére. A speciális együttműködési munkatervek alapján lehetőség nyílik a lyoni, nemzetközi elismertséggel rendelkező intézettel közös kutatásokra és szakemberek cseréjére is.

A prevenciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt területnek tekinti, ezért a Nemzeti Egészségprogramok az onkológián túl további négy betegségcsoportra is kiterjednek, amelyek bekerülnek a Népegészségügyi Programba.

(EMMI)