Az Oktatásért Felelős Államtitkárság határozottan cáfolja az LMP társelnökének mai nyilatkozatát. Hadházy Ákos korrupcióinfóján elhangzottak ismét a politikus teljes tájékozatlanságát bizonyítják.

A KRÉTA elnevezésű Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer a magyar oktatási rendszer legjelentősebb digitális fejlesztése, amely hosszú távon meghatározza a köznevelési rendszer fejlődését. A KRÉTÁ-nak köszönhetően a hazai köznevelési rendszer átláthatóvá vált, segítségével a fenntartó naprakész információkkal rendelkezik a fenntartásában lévő iskolákról. E nélkül a rendszer nélkül a hazai köznevelési rendszer nem lett volna képes átállni a digitalizációra.

A KRÉTA nem egy elektronikus napló, hanem egy komplett tanügyigazgatási rendszer, amelynek csupán egyetlen, egyébként igen sokféle módon és célra használható modulja szolgál a szülők és az iskola közötti kapcsolattartásra és kommunikációra. A KRÉTA rendszert a tankerületi központok fenntartásában lévő intézmények mellett használják a szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák, valamint több száz magán és egyházi fenntartású intézmény is.

Az egységes Neptun-KRÉTA rendszerbe naponta átlagosan százezer egyéni felhasználó jelentkezik be. A Neptun-KRÉTA rendszer szállítását és bevezetését 2015-ben közbeszerzési eljáráson nyerte el a Neptun rendszert 1997 óta fejlesztő SDA Informatika Zrt.

Mivel a Neptun rendszert használják a felsőoktatási intézmények, ezért racionális döntés volt, hogy ehhez kapcsolódjon a köznevelési intézmények által használt rendszer is. Ahhoz, hogy hosszú távú stratégiai döntéseket lehessen hozni a köznevelési intézmények fejlesztésével kapcsolatban, elengedhetetlen az egységes informatika rendszer működtetése. 2015 októberében, amikor a KRÉTA rendszer fejlesztésével kapcsolatos szerződések köttettek, Palkovics László államtitkárként kizárólag a felsőoktatásért felelt, a köznevelési területet 2016-tól vette át. A szerződések önálló költésgvetési szervek és az SDA Informatika Zrt. között köttettek, az ezzel kapcsolatos pályázati és közbeszerzési döntésekre Palkovics Lászlónak és államtitkárságának semmilyen ráhatása nem volt.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak nincs közös cége Fauszt Zoltánnal, az SDA Informatika Zrt. tulajdonosával. 17 évvel ezelőtt, 2000 októberében indítottak közösen egy spin-off vállalkozást Informin’ Kft. néven, ahonnan Palkovics László már 2014. május 13-án, államtitkárrá történő felkérése előtt kilépett. Palkovics Lászlónak sem előtte, sem azóta közös érdekeltsége Fauszt Zoltánnal nincs és nem is volt.

(EMMI)