Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség halmozottan sérült gyermekeket gondozó Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája igazgatónője kapta idén a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat.

Az elismerés pénteki budapesti átadásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, a fogyatékos emberek nem jótékonyságunk tárgyai, hanem egyenrangú társak a cselekvésben. Az őket segítők feladata megteremteni azon feltételeket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy hozzátegyék a közösség erejéhez, amit tudnak. Ezt tanítja Győri Zsófia is - jelentette ki.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Balog Zoltán beszélt a kontakttáncról. A műfaj lényege maga az érintés, az egymás iránti figyelem. Olyan intenzív kommunikációról van szó, amelyben a test és a lélek párbeszédre kelnek.

Szavai szerint egy Győri Zsófiához köthető művészeti produkcióban megláthatták a törékenység végtelen horizontját. A kontakttáncot az igazgatónő Kulcsár Tamással, az otthon egyik gondozottjával adta elő.

Ők ketten meg tudtak mutatni valamit abból, hogy mit jelent kölcsönösen egyenrangúnak tekinteni egymást - hangoztatta a miniszter.

Az élni akarás sokszor egy komoly dráma, "teremtettségünk tökéletessége és sérülékenysége egymáshoz utal bennünket" - fogalmazott.

Hozzáfűzte: a tánc, a mozgás öröme egy fogyatékos embernek is ugyanúgy felszabadító élmény.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Ilyen élményekre azért van szükség, hogy ember és ember között megnyissuk, kiszélesítsük az utat - mondta Balog Zoltán. Idézte Hafenscher Károly miniszteri biztos szavait, aki szerint egyfajta lelki akadálymentesítést kell végrehajtani.

A miniszter kijelentette, hogy mindenki valamilyen fogyatékkal él, "benne van ez a teremtettségünk lényegében". Egyeseken látszik a fogyatékosság, másokon nem - jegyezte meg.

Balog Zoltán szerint a tisztelet kultúrájára van szükség az országban. Érdemes tanulni azoktól, akik kevesebb eséllyel indulnak az életben - vélekedett.

Huszár Pál, a református egyház zsinatának világi elnöke laudációjában kiemelte, hogy az igazgatónő tizennyolcadik éve vezeti az intézményt. Ezen időszak alatt folyamatosan bővültek az otthon szolgáltatásai - mondta.

Győri Zsófia életének kisgyermekkorától kezdve része volt a természetes közösség a fogyatékos emberekkel, a közös játék, ápolás, gondozás.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Az igazgatónő segítette azt a gondolatot, hogy a kommunikáció nem kiváltság, hanem természetes jog, hiszen mindenki képes kommunikálni, csak a megfelelő eszközt kell ehhez megtalálni - hangsúlyozta Huszár Pál.

Különleges projektbe vágott bele Győri Zsófia, amikor kontakttáncot adott elő Kulcsár Tamással - nyomatékosította. A produkcióval egymás értékelésére szeretnék irányítani a figyelmet - tette hozzá.

A díjazottnak nemcsak a fizikai, hanem a mentális akadálymentesítés is a célja. Küzd azért, hogy a fogyatékos emberek ne maradjanak láthatatlanok, hanem merjenek kilépni az intézmény falai közül.

Az igazgatónőt az elmúlt évtizedekben elvégzett szervező, irányító munkája méltóvá tette az elismerésre - jelentette ki Huszár Pál.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Győri Zsófia a díjat megköszönve azt emelte ki, hogy a maga kedvére él, amikor dolgozik. A munkája a hivatása, a szenvedélye, a hobbija - nyomatékosította.

Úgy fogalmazott, hogy nagyszerű emberek veszik körül, akikből inspirációt, lelkesedést merít.

A valódi kitüntetés az, hogy végezheti ezt a munkát - mondta.

Az elismerést 2005-ben adták át először. A díj Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikája és nettó 700 ezer forint pénzjutalom.

Dizseri Tamás (1949-2003) a szegedi orvosi egyetemen doktorált 1974-ben, később évekig Érden dolgozott. Megszervezte a gyermekegészségügyi alapellátást, a fogyatékos gyermekek napközi otthonát, Pest megye első családsegítő központját.

A néhai orvos 1992-től a református egyház Bethesda Gyermekkórházának igazgatói, később főigazgatói posztját töltötte be. A gyermekgyógyászat területén végzett kiemelkedő munkájáért 2002-ben Széchenyi-díjat kapott.

(MTI)