A kormány egyik kiemelt célja, hogy segítse a magyarok egészségben eltöltött évei számának növekedését – ezt támasztja alá családpolitikája, valamint a 2010 óta hozott népegészségügyi döntései is.

A statisztikák szerint az intézkedések hatása már érezhető a magyar lakosság körében: az elmúlt 6 évben a férfiaknál egy évvel, míg a nőknél 11 hónappal növekedett a várható életévek száma. 2010 óta a kormány számos olyan döntést hozott, amelyek révén megfordíthatók a korábbi rossz tendenciák.

Amellett, hogy támogatja a családokat a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életben, a gyerekvállalásban, fontos népegészségügyi lépéseket tett azért, hogy a magyar emberek minél tovább éljenek és a népbetegségeket megelőzzük. A keringési megbetegedések visszaszorítása érdekében kialakult egy, az ország teljes területét lefedő, progresszív ellátási rendszer, amelynek eredményeként az elmúlt 10 évben felére csökkent a szívinfarktusban elhunytak száma. Az elmúlt időszakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma fokozott figyelmet fordított a daganatos betegségek megelőzésére, a cukorbetegek és magas vérnyomásban szenvedők kezelésére.

A kormány célja továbbra is, hogy a magyar lakosság egészségi állapota, várható élettartama, életminősége javuljon, a népbetegségek miatti halálozás csökkenjen. Ezt a célt szolgálja majd a most készülő leggyakoribb népbetegségek megelőzésére koncentráló népegészségügyi program, amely 5 alprogramból áll majd: a daganatos, a keringési, a mozgásszervi, a gyermekkori, valamint a mentális betegségek megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokból.A legnagyobb országos egészségügyi intézmények bevonásával készülő szakmai programok egységesen várhatóan ősszel kerülnek kormány elé.

A rendelkezéseknek köszönhetően hazánkban a népességfogyás az elmúlt 8 évben jóval alacsonyabb szintre került, mint 2002 és 2010 között és a termékenységi ráta is egyre nő. A legfrissebb adatok szerint a férfiaknál 72,5 év, míg a nőknél 79,6 év a várható élettartam, ami előbbieknél 12 hónapos, míg az utóbbiaknál 11 hónapos növekedést jelent a 2012-es számokhoz képest.

A magyar kormány az egészségmegőrzés mellett nagy hangsúlyt helyez az egészségügyi fejlesztésekre is: közel 500 milliárd forintból vidéki kórházak, mentőállomások és rendelők újultak meg, és elkezdődött Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, az Egészséges Budapest Program, amelynek keretében a következő években 700 milliárdos fejlesztés valósul meg a fővárosi és a Pest megyei kórházakban, valamint járóbeteg szakrendelőkben.

Az intézkedések hatása ma már európai szinten is jelentős: az Eurostat szerint míg az EU átlagában stagnálás mutatkozik a születéskor várható egészséges életévek számában, Magyarországon növekedés figyelhető meg.

(EMMI)