Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2016. január 18-án hivatalában fogadta Hartmut Koschykot, a német szövetségi kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottját.

A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Németország fontos partnerei egymásnak, aláhúzták a kölcsönös bizalom fontosságát. Hartmut Koschyk emellett külön kiemelte a magyarországi németek iskoláztatásának, kultúrájuk megőrzésének lehetőségeit, továbbá parlamenti képviseletüket, melyeket előremutató és követendő példának tart.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A felek megállapodtak abban, hogy a jövőben szorosabb együttműködést alakítanak ki az ifjúsági csereprogramok kapcsán, amelyen keresztül a Németországba elűzöttek leszármazottai megismerhetik gyökereiket, Magyarországot, közös történelmünket.

Hartmut Koschyk kiemelte: ahhoz, hogy a nemzetiségek tagjainak ne kelljen elhagyni szülőföldjüket, olyan nemzetiségi- és kisebbségpolitika szükséges, mint amilyet Magyarország folytat.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A találkozó során Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a magyarországi németek elhurcolásának évfordulója alkalmából tartott megemlékezések kiemelt jelentőséggel bírnak Magyarország számára, különös tekintettel a keddi napon tartandó 70. évfordulóra és az ahhoz kapcsolódó rendezvénysorozatra.

Az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává nyilvánította január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény.

(EMMI)