Libanonba látogatott Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkár. Látogatása során dr. Mihályi Géza nagykövet társaságában találkozott Őboldogsága Beshara Butrosz Raï maronita pátriárkával. A keresztény gyökerű országoknak Magyarországhoz hasonlóan felelősséget kellene vállalniuk a hasonló, kulturális alapokon nyugvó közösségek védelméért. A Maronita Egyház vezetője külön üdvözölte, hogy Magyarország Alaptörvénye egyértelműen utal a kereszténységre.

Látogatása során Azbej Tristan bemutatta a kormány tevékenységét és a Hungary Helps humanitárius program alapelveit: a válságrégiókban nyújtott “okos segítség” elvét, a közösségek közvetlen támogatásának formáit, valamint az őszinte párbeszédre való törekvést a keresztényüldözés tényével, súlyosságával és kezelésével kapcsolatban. Beszámolt a közeljövőben megvalósuló libanoni, iraki, szíriai, egyiptomi és nigériai támogatási programokról, a Magyarország Kormánya által a fenyegetett vagy hátrányos helyzetű keresztény közösségek fiataljainak kínált ösztöndíjprogramról és az október 11. és 13. között a témában Budapesten megrendezett nemzetközi konferenciáról. A konferencia kapcsán a bkerkei találkozó résztvevői egyetértésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy hazánk a helyben segítést helyezi előtérbe.

Raï pátriárka az egyházát érő legfontosabb kihívások között említette a kivándorlást és más demográfiai folyamatokat, amelyek miatt a libanoni keresztények egyre inkább kisebbségi létbe kerülnek. A pátriárka elmondta, hogy egyháza a keresztény és muszlim lakosságú ország legnagyobb lélekszámú keresztény felekezete, amely bár elsősorban libanoni illetőségű, de Szíriában is van három egyházmegyéje. A Maronita Egyház a világon közel másfél millió hívet számlál.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják az együttműködés lehetőségét a szíriai újjáépítések terén.

(MTI)