Nélkülözhetetlen az egyén teljesítménye a közösség előrehaladásában – egyebek mellett erről beszélt megnyitó beszédében a III. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencián a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kijelentette: fontos, hogy aki dolgozik szenvedéllyel, örömmel végezze a munkáját.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tavalyi Magyar Ifjúság Kutatás szerint az ifjúságot motiválja, hogy házasságban éljenek és legyen gyermekük. Kétharmaduk a jövőben házasságot szeretne kötni, felük pedig 28 éves korára tervezi első gyermeke megszületését. Szeretnének dolgozni, és a munkájukért tisztességes bért várnak el. Sokan külföldön szereznének munkatapasztalatot, de többségük végül itthon helyezkedne el. A munkahelynél pedig kritérium számukra a jó hangulat és a kreativitás.

A Magyar Pozitív Pszichológia Konferenciát harmadik alkalommal szervezték meg. A mozgalom kutatói az utóbbi évtizedekben a „jól-lét” feltételeit kutatják. A konferencián előadó Csíkszentmihályi Mihály, a Flow elmélet Amerikában élő megalkotója előadásában elmondta: mindenkinek saját magának kell megtanulnia, miként boldogulhat, hogy érheti el az örömöt, boldogságot. Tapasztalatai szerint a Flow egy olyan mentális állapot, amelyben annyira a feladatra koncentrálunk, hogy képesek vagyunk kihozni magunkból a legtöbbet és a legjobbat.

(EMMI)