A 150 éves Bethesda Gyermekkórház a cselekvő szeretet példája - mondta az emberi erőforrások minisztere a Magyarországi Református Egyház által alapított és működtetett egészségügyi intézmény évfordulós ünnepségén, vasárnap a Pesti Vigadóban.

Balog Zoltán a zuglói gyermekkórházat méltatva úgy fogalmazott, az intézmény ma a legjobb magyarországi kórházak egyike mind szakmailag, mind felszereltségét tekintve, legfőbb értéke mégis az ott dolgozók emberi hozzáállásában van.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Felidézte az alapítók döntését, akik úgy látták, templom helyett kórházépítésére van inkább szükség, mert "vannak olyan helyzetek és korszakok, amikor a cselekvő szeretet előbbre való".

A miniszter - aki egyben református lelkész - arról is beszélt, hogy nem kerülhet egymással szembe a lelki élet és a cselekvő szeretet, hiszen előbbi ad erőt az utóbbihoz.

Hangsúlyozta: az egészségügyben a szakmaiság mellett is mindig szükség van az "emberi hozzáállás" többletére, ugyanakkor ez nem menti fel a mindenkori döntéshozókat, hogy a lehető legtöbbet és legjobbat adják. Nem titok, hogy ezen a téren van még bőven tennivalónk - fogalmazott az egészségügy területéért is felelős miniszter.

A kórház dolgozóinak a köztársasági elnök levélben mondott köszönetet "a tettekre váltott szeretetért". Áder János az ünnepségen felolvasott üzenetében azt írta, a református egyház első egészségügyi intézményét a hivatástudat hívta életre, amely -  történelmi viharokon túl - ma is Közép-Európa egyetlen egyházi fenntartású gyermekkórháza.

Kép letöltéseFotó: Bartos Gyula/EMMI

Utalt arra, hogy az országos hatáskörű intézmény az égési sérültek ellátásának kiemelt fontosságú központja, osztályain évente 8-9 ezer gyerek gyógyul, és további 110-120 ezer fiatal fordul meg a szakambulanciáin.

Az államfő arra is kitért, hogy az elmúlt 150 év alatt a kórház sokat változott, de az orvosok és az ápolók elkötelezettsége, személyessége, embersége megmaradt. Akik ide jönnek, tudják és érzik, mi a különbség a kezelés és a gyógyítás között, hiszen igazi emberség és szeretet nélkül nem lehet eredményesen gyógyítani - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra is, a hitbéli tanításnak mindig része volt a felhívás a társadalmi szolgálatra, a különböző egyházak ezért vállaltak és vállalnak szerepet a szociális, oktatási és egészségügyi intézmények működtetésében.

(MTI)