Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Veszprém megyei fejlesztései pillanatnyilag megközelítik a 28 milliárd forintot, de a pályázatok folyamatos elbírásával ez a szám még emelkedik a jövőben – mondta Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a veszprémi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a fejlesztéseink középpontjában az ember áll. Magyarország csak akkor erősödhet tovább és tarthatja meg az eddig elért eredményeket, ha a polgárokat, a családokat, a közösségeket támogatja.

A magyar kormány célja a tudásalapú társadalom erősítése. Ehhez pedig nélkülözhetetlen egy korszerű, fejlett infrastrukturális háttér kialakítása. Veszprém megyében közel 2,25 milliárd forintot fordítunk 18 köznevelési intézmény fejlesztésére. Ezzel több ezer diák nevelését, oktatását segítjük modern infrastrukturális környezet kialakításával. A fejlesztéseknek köszönhetően tantermek, tornatermek, sportpályák újulnak meg, több intézmény akadálymentesítésére, valamint fűtéskorszerűsítésére is sor kerül – ismertette Schanda Tamás.

A köznevelési intézmények étkeztetési körülményeinek javítását Veszprém megyében csaknem 140 millió forinttal támogatjuk 7 intézményen keresztül. A gyermekek étkezési kultúrájának javításával egészségmegőrzésüket segítjük. A program kapcsán ismeretterjesztő rendezvényekre, dietetikus vagy táplálkozástudományi szakemberek irányításával tartott előadásokra, szemléletformáló iskolai foglalkozásokra kerül sor. Többek között iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés valósul meg, valamint ivókutakat és tankerteket, iskolai fűszerkerteket hoznak létre.

Az államtitkár hangsúlyozta: a társadalmi szerepvállalás erősítését, a közösségek fejlesztését Veszprém megyében több mint 870 millió forinttal segítjük 27 szervezeten keresztül, amelyek elsősorban a fiatalok, a családok és az idősek kis közösségeit építik, társadalmi, gazdasági aktivitásukat és közéleti szerepvállalásukat mozdítják elő.

Schanda Tamás úgy fogalmazott, a nemzet a családokból meríthet erőt, ezért a kormány a családokra épít. A Veszprém megyében csaknem 360 millió forinttal támogatjuk 9 civil szervezeten keresztül azokat a fejlesztéseket, amelyek több ezer családot érnek el.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban megvalósuló operatív programok Magyarország erősödését segítik elő, melyek eredményei a magyar lakosok, a helyben élők életkörülményeinek javítását szolgálják.

(EMMI)