„A jóban, és a küzdelemben is egyaránt osztozunk, hogy a megpróbáltatásokból végül megerősödve kerüljünk ki” – emelte ki Schanda Tamás, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Tallinnban, az 1956-os forradalom évfordulójára rendezett megemlékezésen.

Az államtitkár Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet meghívására köszöntötte péntek este az észt fővárosban, majd szombaton Helsinkiben az ünneplésre összegyűlt közösséget.

1956 csillagként ragyog a 20. század vészterhes évei között. A magyar nép felkelt, hogy hallassa a hangját. A magyar és észt fiatalok kommunista rendszer elleni szabadságharca erőt és reményt adott minden embernek – vont párhuzamot Schanda Tamás az 1956-os történések magyar és észt eseményei között. A tartui iskolásfiúk és a pesti srácok tettei megmutatták a világnak, hogy az embertelen rendszer nem tarthat örökké, a szabadság szeretete, a függetlenség iránti vágy és a bátorság győzelemre vezet.

Schanda Tamás államtitkár szombat este Helsinkiben köszöntötte az egybegyűlteket. „A független Magyarország az 56-os hősök áldozatvállalásából sarjadt ki” – emlékeztetett. Ahogy a múltban is mi határoztuk meg a jövőnket, úgy a jelenben sem szabad meghátrálnunk, mi határozzuk meg magunk és gyermekeink jövőjét. Felelősek vagyunk az értékekért, amiket a nemzedékek kiharcoltak számunkra.

Az államtitkár megköszönte a finn fiatalok baráti kiállását a forradalom hősei mellett, akik gyűjtésekkel, véradással támogatták a magyar forradalmárokat. „Hőseinktől példát véve magunk is példává válhatunk: értékeink megőrzésével, vívmányaink megtartásával utat mutathatunk az eljövendő nemzedékeknek” – zárta köszöntőjét Schanda Tamás.

A helsinki eseményen ünnepelték meg a közös nyelvi gyökerekre emlékeztető rokon nyelvek napját is, melyhez kapcsolódóan Sampo Terho finn kulturális és Európa-miniszter mondott beszédet.

(EMMI)