Az EFOP-ból megvalósuló heves megyei fejlesztések pillanatnyilag meghaladják a 26 milliárd forintot, de ez még nem a végleges összeg, ugyanis a pályázatok kisebb része még döntés előtt áll – jelentette be Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Egerben, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) a humán területet érintő összes fejlesztést összefogja: ide tartoznak az egészségügyi, oktatási, család- és ifjúságpolitikai fejlesztések, a kulturális intézményeket vagy a sportot támogató programok.

Kép letöltéseFotó: Nemes Róbert

A kormány Heves megyében közel 5 milliárd forintot fordít 31 köznevelési intézmény fejlesztésére. Ezzel több mint 7000 heves megyei tanuló nevelését, oktatását segítjük modern infrastrukturális környezet kialakításával. A hátrányos helyzetű fiatalokra fejlesztése érdekében 14 tanoda kapott támogatást a megyében mintegy 400 millió forint értékben. A program 2500 főt ér el és közvetlenül több mint 350 gyermek felzárkózása, fejlesztése valósul meg – hangsúlyozta Schanda Tamás.

A „Menő menzák” felhíváson keresztül 10 iskola étkeztetési körülményei javulnak 192 millió forintos ráfordítással. Az óvodai és iskolai szociális tevékenységek fejlesztésére 97 millió forintot fordítunk, amelyek több mint 3300 gyermeket érintenek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tehetséggondozás keretében az Egri Roma Szakkollégium közel 130 millió forintos támogatásban részesül. A forrásnak köszönhetően többek között kutatási programok, képzések indulnak az intézményben.

A társadalmi szerepvállalás erősödését Heves megyében a civil és egyházi közösségek fejlesztésével több mint 840 millió forinttal segítjük. 34 szervezetet támogatunk a megyében, amelyek elsősorban a fiatalok, a családok, és az idősek kis közösségeit építik, társadalmi, gazdasági aktivitásukat és közéleti szerepvállalásuk mozdítják elő – fogalmazott Schanda Tamás.

Az egyes projekteket kiemelve az államtitkár külön kiemelte a kifejezetten nőknek indított humán erőforrás fejlesztési programokat: a nők munkaerőpiaci helyzetének javítását a Női Információs és Szolgáltató Központokon keresztül csaknem 600 millió forinttal támogatjuk. A hátrányos helyzetben élő 10-18 éves roma lányok iskolai előrehaladásának támogatására a megyében közel 200 millió forintot biztosítunk négy szervezeten keresztül. Célunk, hogy csökkenjen a roma lányok között az iskolát otthagyók száma, ezáltal növekedjen továbbtanulási lehetőségük.

Az egészségügyi forrásokkal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte: a betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések keretében három heves megyei egészségügyi intézmény – a hatvani Albert Schweitzer Kórház- és Rendelőintézet, a Mátrai Gyógyintézet valamint a gyöngyösi Bugát Pál Kórház összesen 457 millió forint támogatáshoz jut. Az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 205 négyzetméternyi területet alakítanak át és újítanak meg skill labor kialakítására, valamint a labor működtetéséhez szükséges eszközcsoport beszerzése és telepíthetősége érdekében.

(EMMI)