A nemzet jövője nagyban függ attól, mit adunk át gyermekeinknek és nekik milyen a testi, lelki, szellemi felkészültségük – mondta köszöntőjében Schanda Tamás szombaton a Mesém 10 – Az én mesémet adom neked című meseíró pályázat díjátadó ünnepségén a Néprajzi Múzeumban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a meseírás pozitív hatásaival kapcsolatban megjegyezte: a meseírás fejleszti az íráskészséget, kreatív gondolkodásra ösztönöz. A mesékben harmónia van és értéket közvetítenek, amik eligazíthatnak a való élet kihívásai között is.

Kép letöltéseFotó: EMMI

A meséken keresztül sok készséget elsajátíthatnak a gyermekek; összefüggéseket értelmeznek, erkölcsi tanulságokat vonnak le, gazdagodik a szókincsük, fejlődik a kommunikációs készségük, megtanulnak rendszerben gondolkodni, és képzelőerejük is erősödik – tette hozzá az államtitkár.

A Mesém 10 – Az én mesémet adom neked elnevezésű programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma 900 ezer forinttal támogatja a Nemzeti Együttműködési Alapból.

A díjkiosztót immár a tízedik alkalommal rendezték meg, a pályázat népszerűsége évről-évre növekszik. Idén több mint ezer jelentkezőből 105 pályázót díjaztak két – meseíró és meseillusztráló – kategóriában.

Kép letöltéseFotó: EMMI

Családok, barátok, gyerekek, felnőttek különös kapcsolata – a 2007-ben először megjelent "Az én mesém (is benne van)" című könyv, amely egy nagy család, immáron több, mint 20.000 fős alkotó társaság. Ennyi ember vett eddig részt abban a meseíró és illusztráló pályázat-sorozatban, amely 2006-ban indult útjára. Eredetileg egy végtelen oldalszámú, évről-évre gyarapodó internetes mesekönyv volt a terv, melyből végül is a folyamatosan frissülő virtuális mesekönyvön túl, a tízedik kötet – színes, képes papírkönyv – is megszületett.

(EMMI)