A kormány támogatásával a korábban életveszélyessé vált és lebontott tornaterem helyén új tornacsarnok épült a besenyszögi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola udvarán, melynek átadásán részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

„A test és lélek egységére van szükség, és amikor csapatsportot és közösséget épít az ember, a lelke is kell, hogy erősödjön” – fogalmazott az államtitkár. A magyar kormány támogatásával 400 millió forintból megvalósult beruházás átadóünnepségen Soltész Miklós elmondta: bízik abban, hogy számos testet és lelket is építő csapat- és közösségépítő program valósulhat majd meg a tornateremben. Hozzátette: a beruházás rendkívül gyorsan, mintegy fél év alatt valósult meg. Az államtitkár megköszönte az ezt segítő példaértékű összefogást a fenntartónak, az önkormányzatnak, a kormányhivatalnak és a beruházás megvalósításában résztvevőknek. Soltész Miklós gratulált a szolnoki vízilabda-és kosárlabdacsapatok eredményeihez, és reményét fejezte ki, hogy a besenyszögi iskola diákjai közül is hasonlóan tehetséges emberek kerülnek ki, akik "építik a nemzet közösségét".

Kép letöltéseFotó: MTI

Bene Ildikó, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a sportrendezvényeken túl egyéb kulturális rendezvényeknek is helyet majd a tornaterem. Magyarország Kormánya a jövőben is azért kíván dolgozni, hogy hasonló fejlesztésekkel erősítse a vidéki Magyarországot és az oktatási ágazatot - fűzte hozzá.

Tóth Gábor, a fenntartó Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója elmondta: a több mint 1400 négyzetméteres létesítményen belül 900 négyzetméter csak a küzdőtér, de öltözők, szertárak és ezekhez kapcsolódó helyiségek is épültek.

Balogh Zoltán, Besenyszög független polgármestere felidézte: a korábbi tornaterem már életveszélyes  volt, 2016 nyarán a beázások miatt leszakadt az akkor már használaton kívüli létesítmény álmennyezete. Mivel a szakvélemény felújíthatatlan hibát állapított meg, az önkormányzat saját költéségén az épület lebontása mellett döntött - számolt be. A polgármester az új tornatermet Besenyszög legnagyobb közösségi színterének nevezte.

Kép letöltéseFotó: MTI

Kiss Ernőné iskolaigazgató kiemelte, hogy az új létesítmény nemcsak a testnevelésórák helyszíne lesz, hanem a szabadidősporté és kulturális eseményeké is.

Az esemény kezdetén Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét celebrált és megáldotta az új tornatermet.

(MTI)