A magyar kormány biztosítja a jogi keretet és a támogatást ahhoz, hogy a magyarországi németek megvalósítsák 2020-ig szóló nemzetiségi stratégiájukat – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Pécsett.

Fülöp Attila a német nemzetiség hagyományos országos ünnepi gáláján hozzátette: A Magyarországon élő németek nélkül ma Magyarország nem lenne olyan, mint amilyen. A helyettes államtitkár azt is kiemelte, hogy a magyar társadalom kultúrája a 13 őshonos nemzetiséggel együtt alakult ki. Fülöp Attila a közös keresztény gyökerek fontosságát is hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár a támogatások fontos területeit emelte ki. „Ma Magyarországon a nemzetiségeknek a szószólói intézményen keresztül a parlamentben lehetőségük van a törvényalkotásba beleszólni. A másik, hogy a nemzetiségek rendelkeznek önkormányzatokkal Magyarországon. A harmadik a nevelési-közoktatási intézményeknek a működtetése. Ma Magyarországon mintegy 60 köznevelési intézményt nemzetiségi önkormányzatok üzemeltetnek, ebből több mint 35-öt német nemzetiségű önkormányzatok. 2016-ban több mint nyolcmilliárd forintot szán minderre a kormányzat” – mondta Fülöp Attila.

(MTI, EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)