Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság, az ezt jelképező sztélét 2014. szeptember 24-én, Szent Gellért vértanú püspök ünnepén avatták fel. A sztélét a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin leplezte le Hegy László, az EMMI egyházi kapcsolatért helyettes-államtitkára és Várszegi Asztrik főapát társaságában.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba, MTI„A Pannonhalmi Bencés Főapátság nem csak a múlt, nem csak nemzetünk történelmének, elmúlt ezer esztendejének hírnöke, hanem a jövőhöz is szóló, a XXI. század nyelvén beszélő lelki-szellemi centrum is, amely - az évszázadok során megőrzött, ugyanakkor megújuló üzenetével - részt vállal jövőnk alakításában is” - emelte ki emlékhely-avató beszédében Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az ünnepségen arról beszélt: a főapátság "az egyetemes keresztény küldetésben részesült, így teljesíti azt a követelményt, hogy a nemzetet a maga sajátos keresztény módján fölemelje, nevelje és Istenhez vezesse".

Korunk sajátos körülményei sürgetik, hogy "a társadalmi, technikai és kulturális kapcsolatokban egymáshoz egyre közeledő emberek Krisztusban is megtalálják a teljes egységet" - idézte a második vatikáni zsinat döntését.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba, MTIPannonhalma alapítása óta az egyetemesség helye és "egy mindig újjászületendő nemzetet átölelő és összekötő pont volt", amely különféle nemzetiségű testvérek befogadásával vált sokszínűvé és gazdagodott ennek révén - fogalmazott a főapát.

Szent Márton monostora 1996-tól a világörökség része - emlékeztetett, és utalt arra is, hogy az eseményre éppen Szent Gellért vértanú püspök ünnepén került sor.

Kép letöltéseFotó: Krizsán Csaba, MTIJelenleg 13 nemzeti emlékhely van az országban, amelyek sorába tavaly decemberben emelték a pannonhalmi főapátságot. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. A nemzeti lobogóval ellátott sztélék könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, és tömören tájékoztatják a jelentőségükről is az érdeklődőket.

(MTI/NÖRI/EMMI, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)