Négy és fél milliárd forint támogatást kap kilenc karitatív szervezet infrastrukturális fejlesztésre - közölte az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács (KT) elnöke.

Soltész Miklós ismertette: a KT tagszervezetei közül a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt 650-650 millió forintot, a Baptista Szeretetszolgálat 638 millió forintot nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Mellettük az Egységes Magyar Izraelita Hitközség, a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat kapott 200-200 millió forint támogatást.

A pályázaton elnyert pénzből 35 település 40 helyszínén valósulnak meg infrastrukturális beruházások - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez egyedülálló mértékű fejlesztés a magyar segélyszervezetek történetében.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a pályázat célja erősíteni a segélyszervezetek országos lefedettségét, hogy minél több rászoruló közösséget, családot elérjenek. A szervezetek a támogatásból logisztikai központokat, közösségi tereket hoznak létre, illetve fejlesztenek, valamint gépjárműveket és különböző eszközöket vásárolnak.

Kitért arra: 15 szervezet pályázott összesen 6,8 milliárd támogatási igénnyel, közülük végül kilencet támogattak.

Kép letöltéseFotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az államtitkár szavai szerint szerencsére sokan vannak Magyarországon, akik rászoruló, hátrányos helyzetű honfitársaikon segíteni próbálnak, akik hivatásuknak tekintik, hogy az elesett emberekről gondoskodjanak. E munkában élen járnak az egyházi és civil karitatív szervezetek.

A kormánynak közös a célja ezekkel a szervezetekkel, ezért feladatának tekinti, hogy támogassa őket küldetésük teljesítésében - mondta.

(MTI)