Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára november 4-én hivatalos látogatást tett Moszkvában.

Az államtitkár részt vett a Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója által celebrált ortodox szent liturgián a moszkvai Szent Miklós-templomban. A liturgián megemlékeztek a magyar nemzeti gyásznapról és külön imádkoztak az 1956-os forradalom magyar áldozataiért.

Kép letöltéseFotó:  Magyarország Moszkvai Nagykövetsége

Ezután Tyihon püspök, Soltész Miklós és Németh Zoltán, Magyarország Moszkvai Nagykövetsége első beosztottja felkereste a kommunizmus áldozatainak múlt héten átadott emlékművét, amely az első ilyen jelentős emlékhely az orosz fővárosban. Az államtitkár nemzeti színű szalaggal emlékezett a kommunista diktatúra magyar áldozataira.

Kép letöltéseFotó:  Magyarország Moszkvai Nagykövetsége

Ezt követően Soltész Miklós megbeszélést folytatott Tyihon püspökkel, akivel áttekintették a Magyarország Kormánya által támogatott orosz ortodox templomok felújításának aktuális állapotát, valamint megkezdték Kirill moszkvai pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház vezetője jövőre esedékes magyarországi látogatásának előkészítését. A megbeszélés további fontos témája volt a közel-keleti keresztény közösségek számára tervezett együttes segítségnyújtás és annak lehetséges módjai.

(EMMI)