Bár tagjait tekintve nem nagy, de elhatározásában és elképzelésében erős a magyarországi szlovén nemzetiség. A jövő nemzedékében a kultúrát, az identitást mindenekelőtt az iskolában lehet megerősíteni, ezért a szlovén nemzetiség az elmúlt három évben két iskola fenntartását is felvállalta – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Szentgotthárdon.

Fülöp Attila hozzátette: „az elmúlt öt évben megötszöröződött azoknak az iskoláknak a száma, amelyeket nemzetiségi önkormányzatok tartanak fenn, akár országos, akár települési szinten. Ma már közel 60 nemzetiségi fenntartású köznevelési intézmény van. Az a nemzetiség, amelyik valóban erősen szeretné azt, hogy megőrizze a nyelvet - és nyilván a nyelv az első, a kultúra, az identitás valahol a nyelvből is fakad - és a képzés is erős legyen, akkor ehhez az iskola, mint intézmény egy jó eszköz.”

Az elmúlt öt év intézkedéseivel - az új nemzetiségi törvénnyel, a szószólói rendszerrel és a megnövelt támogatásokkal - kapcsolatban Fülöp Attila hangsúlyozta: „Magyarország mindig is támogatólag viszonyult a nemzetiségekhez. Fontos ezt most hangsúlyozni, mert ha az elmúlt ezer évet nézzük, kivételeket mindig találhatunk, de az, hogy itt él 13 nemzetiség, hogy együtt élünk, ez annak a jele, hogy ragaszkodunk egymáshoz. És ha valamikor, akkor most mindannyiunk felelőssége, hogy ezt a közös, keresztény gyökerű kultúrát mennyire erősítjük meg, mert csak ebben az esetben tudjuk megtartani Európa évszázados keresztény értékeit.”

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)